Termékek Menü

A testépítés és a gyümölcsök - együk vagy ne együk

A gyümölcs elég vitatott téma...kell-e enni? Jó valamire, vagy csak az íze jó? Meghízunk tőle vagy sem? Ezek a kérdések merülnek fel leggyakrabban, és ezekre próbálunk választ adni nektek.

Jól tudjuk, hogy a kaja, amit napjainkban fogyasztunk messze áll a "természetes" fogalmától. A gyümölcsöket és zöldségeket be tudjuk szerezni a szupermarketben, lényegtelen hogy milyen évszak van.

Arra szeretnék ezzel célozni, hogy sem a zöldségek sem a gyümölcsök nem olyanok mint a "régi szép időkben". Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben ki kell iktatnunk a gyümölcsöket az étkezésünkből.

A testépítők nagy része akár szálkásító, akár tömegnövelő időszakban van, kerüli a gyümölcsök fogyasztását, mivel az általános vélekedés az, hogy a gyümölcs hízlal.  Amiben van némi igazság, de nem ebben a formában.

A gyümölcs magas fruktóz és glükóz tartalmú. A glükóz köznapi nevén a szőlőcukor vagy dextróz. A fruktóz pedig ismert még a gyümölcscukor néven. Ezek egyszerű szénhidrátok, amelyekre mindenkinek szüksége van, a testépítőknek is.

Nyilván nem mindegy, hogy mikor és milyen mennyiségben fogyasztjuk, de a gyümölcs mindkét összetevőt tartalmazza, tehát mondhatjuk, hogy a gyümölcsök rendkívül jó egyszerű szénhidrátforrások.

 

Mikor jó fogyasztani?

Edzés előtt és után egyszerű szénhidrátra van szüksége a szervezetnek, és az izmoknak. Az edzés előtti és utáni készítményekben gyakran glükóz illetve dextróz is található. Ezért, talán nem hülyeség elfogyasztani némi gyümölcsöt 30-50 perccel edzés előtt.

Ezzel van aki vitatkozna, de véleményem szerint mint egyszerű szénhidrát, megállja a helyét abban a tekintetben, hogy energiát biztosít az izomzat számára. A gyümölcsben lévő szénhidrát segít feltölteni a máj glikogénraktárait, ami a glükózt az izmokba juttatja tehermentesítve ezzel az izmokban fellelhető glikogénkészletet.

Azért szoktak félreértések adódni a gyümölcs fogyasztással kapcsolatban, mert nem mindenki van tisztában azzal, hogy mikor alakulhat testzsírrá a gyümölcsben lévő fruktóz. A kulcs abban van, hogy a gyümölcscukrot a szervezet másképp használja fel, mint a többi szénhidrátot.

Ez a fajta egyszerű szénhidrát nem kerül olyan közvetlen módon az izmokba, mint a glükóz, vagy a dextróz. Ez utóbbiak az izmokban glikogénné alakulnak (glikogén:a szénhidrátok izomban tárolt formája). A gyümölcscukor azonban először a májon megy keresztül és csak ezután alakul glikogénné.

Viszont itt jön képbe a probléma: Ha a máj glikogénraktárai tele vannak, akkor az oda kerülő gyümölcscukor a véráramba kerül, majd zsírként rakódik le. Jogosan merül fel a kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy a máj glikogénraktárai üresek-e vagy sem?

A kérdés nem egyértelműen megválaszolható, épp ezért sokszor kerülik emiatt a testépítők a gyümölcsök fogyasztását.

Ami biztos, hogy az egyik legjobb időpont a gyümölcsök fogyasztására, az ébredés utáni időszak. Ilyenkor  a máj glikogénraktárai majdnem üresek, tehát a gyümölcsfogyasztás nem okozhat gondot.

Összefoglalva tehát annyit mondhatunk, hogy ha nagyon aggaszt a zsír-gyümölcs probléma, akkor csak reggel fogyassz gyümölcsöt, de teljesen ne iktasd ki az étkezésedből. Ha edzés előtt vagy után számodra nem válik be, akkor a  reggeli órákban próbálj fogyasztani gyümölcsöt.

Ez energiát biztosít számodra, és az izmokba is megfelelő mennyiségben fog kerülni glikogén.

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozás Táplálkozás nő
blog comments powered by Disqus