Termékek Menü
0
06-30-211-82-37
Ön itt jár: > >

A zsírok

A zsírok amolyan mostoha gyermekek a táplálkozásban. Mindenki rossz szemmel néz rájuk, "jaj, ezek a szörnyű zsírok, elhízunk tőlük", és minden zsírt ki kell zárni az étkezésből.

Na ez egy elég nagy tévhit, ugyanis a jó zsírok ugyan olyan fontosak a mindennapi táplálkozásban, mint a fehérje, szénhidrát, a rostok. Ebben a cikkben egy kis tényfeltárás következik a zsírokról.

A zsíroknak 2 nagyobb fajtája van, a telített zsírsavak és a telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak azok, amelyek rosszak a szervezet számára, ezek okozzák a magas koleszterint és az elhízást. Tehát a zsírok, amiket kerülni kell.

Az ilyen rossz zsírok általában úgy ismerhetőek fel, hogy szobahőmérsékleten szilárdak, mint a vaj, a margarin, a zsír amiből a zsíros kenyeret csinálod, bár remélem aki ezt olvassa, nem eszik zsíros kenyeret.

Vannak még a transz-zsírsavak, amelyek az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, ezek általában mesterséges zsírok. Ezek a zsírok is felelősek a elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, és a magas koleszterin miatt.

 

 

 

Az úgynevezett "jó zsírok" a telítetlen zsírsavak, ezeknek is 2 fajtája van, az egyszeresen telítetlen, és a többszörösen telítetlen. Ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezzük, mert a szervezet nem képes előállítani őket, és csak táplálékkal tudjuk bevinni a szervezetbe.

Ezek a zsírok jótékony hatással vannak a szervezetre, a testbe jutva elindítják bizonyos hormonok termelését, segítenek a zsíranyagcserében, ezáltal diétában kiemelten fontosak, és szerepet játszanak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer működésében.

A legnépszerűbb az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak. Ezeket halolajból, lenmagolajból, olajos magvakból, mind dió, mogyoró tudjuk fedezni. A másik lehetőség a táplálék-kiegészítőkből való bevitelük.

A napi ajánlott mennyiség nincs konkrétan megszabva, 10-20 g napi zsírbevitel egy irányszám. Vannak kutatók, akik a napi kalória bevitel alapján 10-20%-os bevitelt ajánlanak, de ez bonyolultabb, a grammos meghatározás egyszerűbb.

 

 

 

Néhány ismertebb telítetlen zsírsav
Alfa linolénsav - ALA Omega-3-hoz tartoznak
Dokozahexaénsav - DHA
Eikozapentaénsav - EPA
Linolsav Omega-6-hoz tartoznak
Arachidonsav - AA






 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozás Összetevők leírása