Termékek Menü
0
06-30-211-82-37
Ön itt jár: > >

Az étkezés

  Ha ki kellene emelni valamit, ami napjaink egyik legvitatottabb dolga, akkor
egyértelműen az étkezést választanám. Ahány embert megkérdezünk, annyi

féle tanácsot kapunk azzal kapcsoltban, hogy mit együnk, és mit ne. A vege-
táriánusok rémtörténeteket mesélnek a húsról, a nagy „szalonna és kolbász
rajongók” pedig egyenesen bolondnak tartják a vegetáriánusokat. De szeren-
csére, ez csak a két véglet. Azok az emberek, akik sportolnak, és veszik a
fáradtságot, hogy utánanézzenek néhány dolognak, nagyjából tisztában vannak
vele, mit is nevezhetünk relatív helyes étkezésnek.

 

A testépítő étkezés

Két fő csoportba sorolhatjuk a testépítők étkezését. A tömegnövelő étkezés,

és a szálkásító, zsírégető étkezés. Bár összetételben nem feltétlenül kell
különbséget tenni, a mennyiségben mindenképpen. A tömegnövelő étkezésben
kevésbé szigorú szabályok vannak, mint a szálkásító, diétás étrendben, de erre

a későbbiekben részletesebben kitérünk. A lényeg az, hogy étkezés terén egy
testépítőnek kötelező sokat tudni. Ez azért szükséges, mert bár kissé

hihetetlennek hangzik, de 70-80% ezen áll vagy bukik. Hiába edzünk minden
erőnkkel, hiába vesszük meg a legdrágább kiegészítőket, ha nincs rendben az
étkezésünk.

Amit röviden tudni illik egy testépítőnek, hogy melyek azok a táplálékban jelen
lévő tápanyagok amelyekre elengedhetetlenül szükség van. Az első ezek közül a
fehérje. Mondhatni ez az, ami az egész szervezetünk, immunrendszerünk helyes
működését segíti elő és nem utolsó sorban, az izomzat „építőköve” is egyben.
A fehérje elengedhetetlen a testünk számára. Ennek hiánya azonnali, komoly
betegségeket okoz.

Testépítő szempontból, két fehérjetípust kell tudnunk meg-
különböztetni. A kazein és a tejsavófehérje.Előbbire inkább este, lefekvés előtt
van szükségünk, ahhoz hogy izomzatunk ne kerüljön katabolikus(izomleépítő)
állapotba az éjszaka folyamán. A tejsavó fehérje pedig legjobbedzés után,
mivel felszívódása, a kazeinnel ellentétben gyorsabb. Legjobb fehérjeforrások:
tojásfehérje, csirkemell, pulykamell, halak ezen belül főleg tonhal.

A másik tápanyag, amelynek neve a médiának hála, elég ellenszenves mindenki

számára: a szénhidrát. Pontosabban a szénhidrátok. Ezeket is két fő kategóriába
sorolnám. Vannak összetett, és egyszerű szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok
miatt lett veszélyes ez a szó. Ezek ugyanis azok a cukrok, amelyek az udítőkben,
csokiban, cukorkákban, vagy egyszerűen csak sima kristálycukor formájában
jelennek meg. Ezek azok, amiktől lehetőleg óvakodni kell, mert egyrészt egész-
ségtelenek, másrészt pedig az elhízást is nagy mértékben elősegítik. Az összetett
szénhidrátok azonban már teljesen más kategóriát képeznek. Ezekre minden-
kinek szüksége van. Egyik legjobb összetett szénhidrátforrás a rizs. Ezért a
testépítők egyik közkedvelt étele. Összetett szénhidrátforrás például a zab vagy
a lencse, illetve a zöldségekben is találhatunk belőle. A szénhidrát leegyszerűsítve
energiát biztosít a szervezetünk számára, és megemlítendő, hogy diétában sem
szabad teljesen kiiktatnunk.

A harmadik, ugyanolyan fontos mint az első kettő. Ez pedig a zsír. Igen, ez is
elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott étrendhez. Ahogyan a szénhidrátrok

esetében, itt is megkülönböztethetünk „jó” és „rossz” zsírokat. Azaz másnéven
telített és telítetlen zsírokat. A telített zsírsavak azok, amelyek rosszak a szer-
vezet számára, ezek okozzák a magas koleszterint és az elhízást.
Ezek azok a zsírok, amiket kerülni kell. Az ilyen rossz zsírok általában úgy ismer-
hetõek fel, hogy szobahõmérsékleten szilárdak, mint a vaj, a margarin. Az
úgymond jó zsírok a telítetlen zsírsavak, ezeknek is két fajtája van,az egysze-
resen telítetlen, és a többszörösen telítetlen. Ezeket esszenciális zsírsavaknak
nevezzük, mert a szervezet nem képes elõállítani õket, és csak táplálékkal tudjuk

bevinni a szervezetbe. Például telítetlen zsírsavforrás a lenmagolaj, a mogyoró,
és általában az olajos magvak. Felejtsük el azt, hogy a telített zsírokat teljesen
ki tudjuk zárni. Ez azért lehetetlen, mert szinte minden tartalmaz minimális
mennyiségben telített zsírokat.

Feltételezem, nem kell tehát különösebben kihangsúlyoznom, hogy a különböző
udítőitalok, csokik, édességek, zsíros ételek tabunak számítanak, ha egész-

ségesen akarunk táplálkozni. Természetesen senki semmi sem fog történni,
ha a strandon megeszel egy kiadós tejfölös palacsintát. A lényeg, hogy tudjuk
betartani a limitet.

A konklúzió az, hogy ha a fent felsorolt tápanyagok bevitelét a célunknak meg-

felelő mennyiségekre állítjuk be, akkor talán csak hosszú távon, de minden
bizonnyal maradandó eredményeket fogunk elérni. Ehhez természetesen még
hozzásegíthetnek a megfelelően kiválasztott tápkiegek(szintén a célunktól függ)
és a kemény edzés.

A következő részt 4 nap múlva küldjük és a  regenerálódás fog szólni!