Termékek Menü
0
06-30-211-82-37

A Dextróz - szőlőcukor

A dextrózt gyakorlatilag nevezhetjük egyszerű cukornak. Sokan úgy gondolják, a dextrózt komplex szénhidrátnak kell tekinteni, ami valójában egy komoly tévhit. A dextróz egy szimpla egy cukormolekulás termék.

Gyakorlatilag a legegyszerűbb szénhidrát. A dextróz jut leggyorsabban a véráramba és egyben ez okozza a legnagyobb inzulinreakciót is. Ezért kell vele óvatosan bánni. Cukorbetegeknek,semmiképp sem ajánlott. És másoknak sem kell belőle nagy mennyiséget fogyasztani.

Tény és való, hogy vannak pozitív hatásai, de nem lehet a komplex szénhidrátokat ezzel helyettesíteni. Sokan csak ezt használják szénhidrátpótlásnak, mivel nagyon olcsó, és néhány olcsóbb tömegnövelőnek is fontos alapanyaga.

Tehát figyeljünk arra is, hogy ha tömegnövelőnk nagy mennyiségben tartalmaz dextrózt, akkor semiképp sem kell külön is használni.

 

Mikor és mennyit?

Egyedüli időpont amikor ajánlom a dextrózt, az az edzést követő 20-30 perc. Gyakorlatilag tehát, az edzés utáni turmixban simán megállja helyét. Ez azért van, mert az izmainkba a lehető leggyorsabban kell visszatölteni a fehérjét és a szénhidrátot.

És ahogyan azt fentebb megemlítettük, a dextróznak igencsak gyors felszívódása van. De inzulinszintet is emel(!) Éppen ezért (ezt is említettem) óvatosank kell  lenni a használatával. Az ajánlott menyiség 30-40-60 gramm, testsúlytól függően!

A nap többi részében nincs értelme szedni, mivel a szervezet hajlamos zsír formájában elraktározni. És ami fontos:  a tömegnövelőkbe nem szükséges dextrózt vagy egyéb egyzserű szénhidrátot tenni. Esetleg sima fehérjekészítmény mellé mehet.

Egyébként értelmetlen. De a fehérje mellé simán tehetünk például ledarált zabot is.

Olyat is hallottam, hogy edzés előtt dextróz azaz szőlőcukrot fogyasztottak. Ez elméletileg energiát ad, de nagyon hamar el is vesződik mivel a vércukorszint hamar leesik, amiből az következik, hogy az edzés is rosszabbul megy, tehát értelmetlennek tűnik mivel ez az energia nem hasznos hosszabb távon és nem is egészséges!
Tartalomhoz tartozó címkék: Összetevők leírása