Termékek Menü

Étrendkiegészítők - Kérdések és Válaszok 1. rész

Pályafutásunk során számos olyan kérdést tettek és tesznek fel nekünk, étrendkiegészítéssel kapcsolatban, amelyek néha egyszerűen megválaszolhatóak, magától értetődőnek tekinthetőek, vagy egy kis informálódással percek alatt kideríthetőek.

A következő cikkünkben szeretnénk bemutatni pár, a fentiekben leírt kérdést, amelyekre részletes és a lehető legpontosabb választ próbálunk adni, annak érdekében, hogy ne nézzenek a szaküzletekben teljesen kezdőnek.

Mire jó a fehérjepor?

Először is jobban szeretjük fehérje készítménynek, vagy szimplán fehérjének nevezni. Fehérjéből a szaküzletekben több féle variáns és  típus kapható az íztől kezdődően egészen az összetételig. Elsődlegesen két típusú fehérjét kell megkülönböztetnünk: kazein és tejsavó (casein és whey).
 
A kérdés az, hogy melyiket mikor és miért. Nem fárasztanálak titeket, és főleg magamat azzal, hogy A-tól Z-ig leírjam a fehérjék jótékony hatásait, erről számos cikk bőven gondoskodik, de a lényeg, amit tudnod kell, hogy  a fehérje az izomszövetek „építőköve”,
 
és fontos szerepet játszanak a sejtek megfelelő működéséhez, valamint zsírégetés esetén megakadályozzák azt, hogy nagy mennyiségű izmot veszítsünk, tömegnövelés esetén pedig támogatja az izmok anabolikus (izomépítő) 
 
Fehérje készítmény szedése kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott, mivel a napi megfelelő mennyiségű fehérjebevitel biztosítja azt, hogy izomtömegnövelés és zsírégetés esetén se maradjon szervezetünk az egyik legfontosabb tápanyag hiányában.
 
Fontos tudni, hogy a népesség nagy része alapvetően a gyenge és rossz minőségű élelmiszerek fogyasztása miatt fehérjehiányban szenved (ami megnyilvánul az általános közérzetben és a gyenge kondícióban) így ez a kiegészítő egyike azoknak, amelyek tényleg ajánlottak az átlag emberek (nem sportolók) számára is.
 
Kazein vagy tejsavó?
 
Kiemelten fontos az edzés utáni fehérje és szénhidrátpótlás. A tejsavó fehérje gyors felszívódású így a kezdők számára fehérje kiegészítésnek ezt a típust ajánlott fogyasztani azonnal edzés után.
 
Haladó szinten azonban már nem árt egy kazein fehérje beszerzése is, ez ugyanis lassú felszívódásának köszönhetően remek választás éjszaka lefekvés előtt az anabolikus folyamatok támogatásához.
 
Fehérje szedése fontossági sorrendben: 
• Zsírégetés, szálkásítás esetén
• Izomtömegnövelés esetén 
• Napi szintű kardio/aerob tevékenység esetén 
• Intenzív fizikai aktivitást folytatók számára (pl. kemény fizikai munka)
 
Mire jó a tömegnövelő?
 
Ahogyan arról a neve is árulkodik, a készítmény segítséget nyújt az izomtömeg fejlődésében. Két fő alkotóelemük  a fehérje és a szénhidrát.  Általában szénhidrátból tartalmaznak többet (az arány 70-30% körül mozog).
 
A tömegnövelő annak ajánlott, aki izomtömeget szeretne növelni, ugyanis a magas szénhidráttartalom hozzásegít a napi kalória-bevitel megemeléséhez, így a tömegnövelés egyik nehéz oldala (a sok étkezés és a magas kalória-bevitel) kissé könnyebbé válik egy ilyen termék megvásárlása esetén. 
 
Kezdők főleg edzés után veszik nagy hasznát, így elsődleges fogyasztási időpontja rögtön az edzést követő fél-egy óra. Vékonyabb testalkatúak és „nehezen hízók” számára ajánlott ezenkívül napi 1-2 adag fogyasztása az étkezések között is.
 
Számukra az olcsóbb tömegnövelő (amely nagyobb arányban tartalmaz szénhidrátot) is elfogadható megoldás.  
 
Haladók esetében már figyelni kell arra, hogy a tömegnövelőben lévő szénhidrátok ne csak egyszerű cukrok legyenek, legyenek benne különböző gyorsaságban (gyors és lassú) felszívódó szénhidrátok és fehérje tartalma is minimum 25-30% körüli érték legyen.

Szükségem van kreatinra?

A kreatin egy nagyszerű kiegészítő, de nem kezdők számára. Az első pár hónapban, akár fél évben semmi szükségünk kreatinpótlásra.Ha kezdő vagy, meg kell tanulnod helyesen edzeni és helyesen táplálkozni.
 
Ezt követi a különböző kiegészítők használata, és a kiegészítők sorrendjében sem szerepel az ajánlott TOP 3 kategóriában. Így a tanácsunk az, hogy kezdők inkább koncentráljanak a fenti két kiegészítő beszerzésére (fehérje és tömegnövelő) és a kreatin hatásait hagyják még pár évig a fantáziájuk küszöbén. 
 
Haladók számára, akik túl vannak már pár edzőtermi edzésen (ami alatt minimum 1 évet értünk)  ajánlott lehet a kreatin szakszerű fogyasztása, abban az esetben, ha edzésükben olyan pontra érkeztek, ahol úgy érzik nehezen jutnak tovább.
 
Ezalatt azt értjük, hogy hosszabb ideig nem tudunk növelni az edzések intenzitásán, ugyanazzal a súllyal dolgozunk több hónapja és nem tudunk feljebb lépni, stb. Ezekben az esetekben ajánlott a kreatin alkalmazásának fontolóra vétele.  
 
Kreatinból legnépszerűbb a monohidrát. Ezt ajánlott megvásárolni. Manapság ritkábban fordul elő a kreatin-foszfát a táplálékkiegészítők piacán. Ajánlott a kettő közül inkább a monohidrátot választani, ez ugyanis jobban hasznosul, mint a foszfát.
 
A kiszerelés szempontjából (kapszulás, por, pezsgőtabletta) lényegtelen milyet választunk, a fontos, hogy megbízható és minél „tisztább” kreatin legyen, azaz ne tartalmazzon sok adalékanyagot.
 
Melyik a jobb, a kreatin vagy a glutamin?
 
Nem lehet megmondani, hogy melyik a jobb ugyanis rendeltetésük teljesen más. A kreatin leginkább anaerob jellegű rövidebb ideig tartó, ismétlődő a maximálishoz közeli terhelés esetén biztosít plusz energiát az izomzatnak, a glutamin pedig teljesen más módon segít a fejlődésben, 
 
mégpedig az izmok regenerációjában, az immunrendszer erősítésében, a glikogénraktárak újratöltésében van nagyobb szerepe, izomzatunkban ugyanis nagymértékben van jelen ez 
 
Ezért tehát ne tegyük fel ezt a kérdést a szaküzletben és ne próbáljuk a kettőt összehasonlítani vagy a kettő között mérlegelni, ugyanis nincs olyan objektív viszonyítási 
alap, amely kimondaná, hogy egyik vagy másik a jobb.

A fehérjétől nem fogok elhízni?

 
Valószínűleg onnan ered ez a feltevés, hogy a tömegnövelőt összekeverjük a fehérjével. A tömegnövelő főleg szénhidrátot tartalmaz, és így kalóriatartalma jelentősebb, és tömegnövelésre használjuk. Ezzel szemben, a fehérje egy olyan tápanyag, amire mindenkinek szüksége van és nem kell összefüggésbe hozni az elhízással.
 
Az elhízás fő oka a kalória-túlfogyasztás, tehát sokkal több kalória bevitele, mint amit a nap során elhasználunk. Ez pedig nem a fehérjebevitelünk fogja meghatározni, hanem a nem megfelelő minőségű, zsíros és kalóriadús ételek.
 
Folytatás jövő héten!
blog comments powered by Disqus