Termékek Menü

Mindennapi ételünk, a rizs

Bátran merem állítani, abban az esetben, ha testépítő vagy, akár kezdő akár profi, a rizs mindenképp szerepel az étrendedben, méghozzá napi szinten. Természetesen ez akkor igaz, ha komolyan veszed a sportot és a táplálkozást is ezzel együtt.

Nektek ismerős a csirke rizs - kombináció, amit minden egyes nap le kell gyűrni. De most megismerkedhetünk közelebbről is azzal, hogy mit is eszünk valójában?

Miért olyan fontos beiktatni a rizst, a testépítőknek, illetve egyéb sportolóknak is a mindennapi táplálkozásba? A válasz viszonylag egyszerűnek tűnhet: a magas szénhidráttartalom miatt.

Kétségtelenül igaz a fenti állítás, a rizs szénhidráttartalma 75-80%. És itt természetesen összetett szénhidrátról beszélünk. Ez tehát a fő oka annak, hogy a rizs az úgynevezett "mindennapok étele" a sportolók számára.

Ezen tulajdonságán kívül, viszont sok más pozitív hatása is van, amiről talán eddig nem is tudtál. Tudjuk, hogy a rizs számos kultúra (köztük a kínai) konyhaművészeti alapja. Több mint 40,000 fajtája ismert a földkerekség szinte minden egyes pontjáról.

Köztük a barna rizs számunkra legkedvezőbb. A barna rizs (másnéven cargo-rizs) a leggazdagabb, hiszen rendkívül magas a rost-, komplex szénhidrát- és B-vitamin-tartalma, glikémiás indexe pedig relatív alacsony.

Mindemellett egy olyan vegyület is található benne, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezheti, ezért szívvédő élelemnek is tekinthetjük. A barnarizs külső borítása - tehát korpa része, tartalmaz egy vegyületet, mely az oryzanol névre hallgat. Ez az alkotóelem váltja ki a vérkoleszterin-szint csökkenését.

Mivel a barnarizsnek kifejezetten magas a rosttartalma, ezért kedvező hatással van bélrendszerre és a székletre is, ami tudjuk, hogy szintén fontos, hogy "helyesen működjön" testépítő szempontból. Nem csupán a vastagbél rosszindulatú elváltozásait lehet rizsfogyasztással megelőzni, hanem az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető. 

Szervezetünk számára fontos aminosavakat is tartalmaz, a methionint és a lizint. A vadrizs előnyös tulajdonsága a kedvezően magas aminosav-tartalomban és B-vitamin összetételben rejlik.

Az Észak-Amerikai Nagy Tavak sekély vizű partjain honos rizsfajtát az USA-ban az 1950-es évek óta termesztik, miután táplálkozás-élettani jelentősége felismerést nyert. Lignán tartalmánál fogva a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik, mivel az ösztrogén hormonnal megegyező anyagcserehatást vált ki.

blog comments powered by Disqus