Termékek Menü
0
06-30-211-82-37

Szálkásítás, zsírégetés

Bizonyára észrevettétek, oldalunkon nem találtok sok zsírégetéssel kapcsolatos cikket. Ennek több oka van, egyike ezeknek az, hogy annyi reklámduma, és annyi tévhit van a zsírégetés és szálkásítás témakörében, hogy már-már egyik cikk sem bizonyul hitelesnek.

Ennek ellenére, mi megpróbálunk nagyrészt pontos információkat adni, legjobb tudásunk szerint.

Szálkásításról általában férfiak esetében beszélünk, a zsírégetés pedig a nők kedvenc szófordulata. A lényeg ugyanaz: a testsúly csökkentése. 

Itt azonban fontos kiemelni, hogy a "csökkenés" zsírból történjen, nem pedig izomból. Mert ez nagyon fontos különbség. A lehető legnagyobb hiba, amit a diétában elkövetnek az emberek, hogy a napi étkezések számát a minimálisra csökkentik, ezzel azt gondolva, hogy fogyni fognak.

Ami sokszor meg is történik, a probléma azzal van, hogy a szervezet tápanyag nélkül a legjobban elérhető "forrásokhoz" nyúl, és az izomzat látja kárát a koplalásnak.

Ami tetézi a dolgot, hogy a ritka étkezések alkalmával egy bizonyos idő elteltével a szervezet automatikusan zsírként fogja elraktározni a táplálék nagy részét ezzel biztosítva a "túlélést" a koplalási időszakban.

A lényeg tehát, hogy a napi 1-2 étkezést diétás időszakban, de ezen kívül is: felejtsük el. 

A megoldás egyértelműen a sűrűbb étkezés, kisebb adagokban, és persze ügyelve az ételek minőségére, fehérje és szénhidrát tartalom szempontjából.  A fokozatosság elve itt is fontos, nem kell drasztikus diétázásba kezdeni.

Az egyszerű lépéseket tegyük meg: ne igyunk cukros üdítőitalokat, kerüljük a zsíros ételeket és a fehér lisztből készült termékeket. (Egyes esetekben már ez is komoly változást jelenthet a testsúly csökkentésének szempontjából).

Az étkezések közti nassolás tabu, és az edzőtermi súlyzós illetve aerob edzés fokozottan ajánlott.  Ha ezeket e lépéseket megtesszük, máris hatalmas előrehaladást érünk el, az átlaggal szemben.

A híres hat óra utáni étkezés problémája

Szinte minden alkalommal azt halljuk a hölgyektől, hogy "hat óra után én már nem eszek semmit" illetve " hat óra után már csak gyümölcsöket eszek". És ezzel azt gondolják, már ki is merítették a diétázás problémáját. Nos, a fenti hozzáállás a lehető legrosszabb eredményhez vezet. 

A gyümölcsben a fruktóz könnyen zsírrá alakul, ezért bár egészségesnek van titulálva, mértékkel kell fogyasztani, és az esti órákban már semmiképp sem ajánlott a gyümölcs.

Hat óra után, (de lehet hét is vagy öt, nincs ez az időpont kőbe vésve) lehetőleg tartózkodjunk a magas szénhidrát tartalmú ételektől, és a fehérjedús táplálék érvényesüljön (zsírszegény túró, tonhal, csirkemell filé stb.). Ezeket bátran fogyaszthatjuk, akár lefekvés előtt is.

 

Szénhidrátok, fehérjék, zsírok

A diétának több "szintje" van, kezdve a "figyelek arra mit eszek"-től egészen a grammra pontosan kimért sporttáplálkozásig (pl. testépítőknél a versenydiéta). 

A minimum, amit tudni illik ahhoz, hogy egy sikeres és egészséges táplálkozást tudjunk összeállítani, az, hogy tisztában legyünk vele mi az a fehérje, a szénhidrát, illetve mik is valójában a zsírok.

Ezek a dolgok a táplálkozás alapját képezik. Ha egy gyors magyarázatot kellene adni a súlycsökkentés és a táplálkozás összetevőit illetően, az a következőképpen nézne ki:

A fehér húsokat részesítsük előnyben, és a szénhidrátok közül is az összetetteket válasszuk inkább (szénhidrátok közül van összetett pl.: rizs, burgonya és egyszerű pl.:cukrok) továbbá a telített zsírok bevitelét a minimálisra kell csökkenteni.

A konklúzió általában saját vélemény szokott lenni, tehát ragaszkodunk a klasszikus formához. Véleményem szerint, annak, aki kordában szeretné tartani a súlyát, egy egészséges életet akar élni, emellett sportolni szeretne, elvileg nem is kellene megkülönböztessen diétás, szálkásító valamint tömegnövelő étkezést.

Az életmód a kulcsszó. A helyes étkezés, a megfelelő minőségű táplálék, a napi szinten való  mozgással egyetemben, soha nem fog csalódást okozni.

 


Glikémiás index, félrekajálás és vízfogyasztás

Mi történik egy fehér lisztbõl készült kenyér elfogyasztása után? Az egyszerû cukrok lebomlása a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A hasnyálmirigy segítségével egyfajta védekezõ reakcióként inzulin  kerül a véráramba, amely az egyik elhízást elõsegítõ hormon.

A vércukorszint késõbb drasztikusan csökken, ezáltal az energia is, és fáradtak leszünk. A gyorsan ható szénhidrátok magas glikémiás index-el rendelkeznek. Magyarul, ha sok egyszerû magas GI-el rendelkezõ szénhidrátot fogyasztunk(pl. fehér kenyér) mindig éhesek leszünk.

A diétázás kemény. Sokan nem bírják, de lehet rajta könnyíteni. Heti egy, ún. "félrekajálás" megengedett. Ez azt jelenti, hogy a hétbõl egy nap (átlagban hétvége) azt ehetünk, amihez kedvünk van. Ez azért jó, mert könyebbé válik a diéta, és egy nap alatt amúgy sem lehet meghízni, bár a mennyiségre ezeken a napokon is ügyelni kell.


A folyadékfogyásztas a legfontosabb szempontok közé tartozik. A hölgyek esetében is legalább 2,5 - 3 liter víz a napi ajánlott mennyiség, diétában és azon kívûl is.  A nõk nagy része, (és ebbe bele tartoznak a sportolók is) sokkal kevesebb vizet fogyasztanak az ajánlottnál. 

A folyadékok segítik a fogyókúra által felszabadult méreganyagok távozását, valamint csökkentik az étvágyat. A megfelelõ folyadékpótlás hiányának egyértelmû jele a nõk rémálma, a narancsbõr is.

A konklúzió általában saját vélemény szokott lenni, tehát ragaszkodunk a klasszikus formához. Véleményem szerint, annak aki kordában szeretné tartani a súlyát, egy egészséges életet akar élni, emellett sportolni szeretne, elvileg nem is kellene megkülönböztessen diétás, szálkásító valamint tömegnövelõ étkezést. 

Az életmód a kulcsszó. A helyes étkezés, a megfelelõ minõségû táplálék, a napi szinten való  mozgással egyetemben, soha nem fog csalódást okozni.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szálkásítás Fogyás
blog comments powered by Disqus